Högtrycksinjektering
Vad är högtrycksinjektering?
Högtrycksinjektering är en teknik för tätning och reparation av betong och berg. Tekniken innebär att material sprutas in med högt tryck i redan befintliga konstruktioner för att fylla ut hålrum stoppa vattenläckor. Men även i nyproduktion där krympsprickor kan uppkomma. Främst används tekniken för att stärka strukturer som under många år utsatts för högt tryck vilket lett till sprickbildningar.
Från broar och vägar, till källarväggar och husgrunder, även parkeringshus och vattenmagasin, det finns många ställen där problem kan uppstå i betongen. Läckage och korrosion är bara några exempel på vad som kan ske, vilket gör att betongen bryts sönder under kyla eller ojämn viktfördelning.
Detta kan leda till stora kostnader i framtiden, speciellt om man måste börja gräva från utsidan. Att istället åtgärda sprucken betong från insidan med injektering är det absolut bästa valet. Det är ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att hålla konstruktioner i gott skick.
Sprickor i källarväggar repareras med fördel med hjälp av injektering.
Det finns två alternativ när man arbetar med betong och behöver täta till sprickor. Genom att borra in nipplar i konstruktionen kan man injektera Epoxiplast, som används för att limma ihop delarna, eller Polyuretan som sväller i kontakt med fukt. Ibland är problemen så omfattande och betong så dålig att en skärminjektering är det rätta alternativet, tex bakom vägg eller under platta.
Vid kontakt mellan polyuretan och vatten bildas en gel som expanderar under gasbildning, vilket leder till att materialet slutligen kan liknas vid tätande plast med hög hållfasthet. Detta i sin tur gör att vatten inte kan ta sig in och orsaka frost- eller rostskador.
Epoxi i synnerhet lämpar sig för undergjutning och sammanfogande av byggnader, då det är ett trögflytande material som inte heller krymper mycket under press.
Vid sprickinjektering väljer man istället epoxi med mycket låg viskositet för bättre inträngning.